Grønt skifte med fremtidsrettet pilotprosjekt hos Møller Bil Forus
‑ Vi har nærmere 100 ladepunkter klare til bruk hos Møller Bil Stavanger og Møller Bil Forus. I tillegg er infrastruktur ferdig til ytterligere ladepunkter, forteller markedssjef i Møller Bil Sør-Rogaland, John Arild Lien.
Ladepunkter med egenprodusert strøm
Elbilsalget i Norge er i eksplosiv vekst. Ifølge Norsk Elbilforening var 34% av nybilsalget i 2018 elbil eller ladbar hybrid, en andel som har steget voldsomt på bare noen få år. Det er ingen grunn til å tro at denne trenden kommer til å snu, og ved Møller Bil Sør-Rogaland er det satt i gang konkrete tiltak for å komme fremtiden i møte.
De første helektriske Audi e-tron bilene er allerede levert til glade kunder, og de elektriske nyhetene fra Audi kommer tett de neste årene.
Ved avdelingene Møller Bil Forus og Møller Bil Stavanger er det installert ladepunkter til kundebiler, ansattes biler og demobiler. Ladepunktene drives av helt nye solcelleanlegg på taket av Audi-bygget til Møller Bil Forus og på taket av parkeringshuset tilknyttet Møller Bil Stavanger.
‑ Vi må utnytte det som kommer ovenfra maksimalt, sier Lien.
I tillegg til solcellepanelene er det satt opp egne Trafostasjoner som er øremerket lading av elbil. Hos oss på Møller Bil Forus har vi nesten 40 ferdige ladepunkter. Hos våre naboer på Møller Bil Stavanger er det pr. i dag 54 ladepunkter klare til bruk. Infrastrukturen står klar for nødvendig fremtidig ladekapasitet.
Hvorfor solceller på taket?
Som energikilde er sola uovertruffen. Sola har potensiale til å bli den viktigste fornybare energikilden i fremtiden, og på verdensbasis er det en sterk vekst i bruk av solenergi. Sola er gratis, miljø- og klimavennlig, og den kan høstes og benyttes lokalt.
Avhengig av hvor på jorda man befinner seg så gir solen en energimengde fra 700 til over 2200 kWh/kvm per år.
‑ Vi bruker naturen for å få den energien vi trenger. I løpet av et kort år har vi produsert enorme mengder strøm, og på den måten bidrar vi til å gjøre bilparken enda mer miljøvennlig, forteller Lien.
Drømmen er å sette opp en form for batteribank med overskuddsstrøm for å utnytte produksjonen maksimalt.
‑ Men det er et prosjekt for fremtiden - foreløpig selger vi overskuddet tilbake til Energiverket, sier Lien.
Økonomisk balanserer investeringen i null, men å tjene de store pengene på solcelleanlegget var uansett ikke avgjørende i denne omgang:
‑ Med solcelle prosjektet hos Møller Bil Sør-Rogaland ønsker våre eiere å gjøre det de kan for å bidra til det grønne skiftet, forteller Lien. ‑ Sola er jo allerede der, så hvorfor ikke utnytte energien den gir til å produsere egen strøm?
Nøkkeltall fra solcelleanleggene
Egenprodusert strøm hentes fra solcellepaneler som er plassert mot øst og vest på taket. I tillegg til egne Trafostasjoner fra Lyse, forsyner disse all ladestruktur på anleggene med strøm.
Hos Møller Bil Forus har solcelleanlegget en installert effekt på 268kWp og beregnet årsproduksjon på 210 000kWh. På nordsiden av bygget finnes det 20 ladepunkter gjennom 10 doble Salto 22 kW AC-ladere samt en Delta 150kW DC-hurtiglader, og på vestsiden er det seks ladepunkter gjennom tre doble Technagon 11 kW AC-ladere.
Møller Bil og Fjetland Eiendom har også installert solcelleanlegg hos Møller Bil Stavanger.
Grønt skifte
I Norge kan elbil andelen (nybilkjøp) passere 50 prosent i 2019. Ingen andre land i verden har så høye salgstall for personbiler med elektrisk drivlinje.
Langs motorvei E-39 holder Møller Bil Stavanger på med å installere ytterligere 20 ladepunkter gjennom 10 doble Salto 22kW AC-ladere. Infrastruktur til ytterligere 16 ladepunkter og to hurtigladere legges ferdig, slik at anlegget kan utvides i fremtiden.
‑ Vi ønsker å bidra til utbyggingen av elbilladingen langs norske motorveier, sier Lien.
Betalingsløsning er satt opp via Lade i Norge som aktiveres fra App på smarttelefon, SMS eller med RFID-brikke.
Kan bli lønnsomt på sikt
Summen av investering i solcelleanlegg er veldig stor. Det er ikke mye å tjene på å installere et omfattende solcelleanlegg og produsere egen strøm, men som ledd i det grønne skiftet bidrar Møller Bil Sør-Rogaland med å legge forholdene til rette for en elektrisk drevet bilpark.
‑ Solcellepaneler har en levetid på 30 år, og driftskostnadene er minimale. NVE spår høyere strømpriser i årene fremover, skulle denne spådommen slå til vil vår investering bli tilsvarende lønnsom, forteller Lien.
Pilotprosjektet hos Møller Bil Sør-Rogaland gjøres i samarbeid med Møller Eiendom og Fjetland Eiendom, og er et steg mot en grønnere profil for hele Møller Mobility Group.
Med klimavennlig energiproduksjon uten behov for naturinngrep, kan strømmen produseres der den skal brukes uten tap i nettet. Det er en viktig bidragsyter for å oppnå nasjonale mål for transport- og byggsektoren.