Høsten 2018 presenterte Audi et nytt Audi-ikon på bilutstillingen i Los Angeles. Audi e-tron GT concept er konseptbilen som gir en meget god indikasjon på det neste helelektriske tilskuddet til e-tron-familien. Produksjonsmodellen kommer på norske markedet i 2021.
Høydepunkter:
-
Hestekrefter 590 hk
-
Rekkevidde over 400 km
-
Akselerasjon 0-100 km/t 3,5 sek
Design og karosseri utviklet i vindtunnelen
En klassisk Gran Turismo er flat, bred og med lang akselavstand. Dette reflekteres også i Audi e-tron GT concept, som er 4,96 meter lang, 1,96 meter bred og 1,38 meter høy. Materialkombinasjonen i karosseriet sørger for lav vekt, med tak av karbon, en rekke aluminiumskomponenter og bæreelementer av høyfast stål.
Taklinjen på e-tron GT concept skrår forsiktig nedover og forlenges til bakenden. Dette gjenspeiler profilen til e-tron Sportback og er karakteristisk for flere av Audis Sportback-modeller. På e-tron GT er dette tatt ett skritt videre mot fremtiden og neste utviklingsfase av Audis designspråk. Kupeen smalner inn bakover og skiller seg dermed ut fra dagens Audi-modeller. Det flate gulvet og de muskuløse hjulbuene og skulderlinjene understreker det lave tyngdepunktet og det dynamiske DNA-et i Audi e-tron GT concept.
De brede linjene og de mange funksjonselementene i karosseriet, samt luftinntakene på hjulbuene og den markante hekkdiffusoren, fremhever inspirasjonen hentet fra vindtunnelen. Designet kjennetegnes av en lav luftmotstandskoeffisient, som reduserer forbruket, og en svakt skrånende profil.
Innstigningsområdet mellom hjulbuene er trukket langt ut, noe som skaper en tydelig kontrast til kupeen. Konstruksjonen trekker blikket mot området der batteriet – selve hjertet i Audi e-tron GT concept – er plassert under gulvet. Også felgdesignet, med fem doble eiker, er nøye gjennomtenkt. Det dynamiske designet sørger for optimal ventilering av bremseskivene, samtidig som det reduserer luftmotstanden. 22-tommersfelgene med 285/30-dekk gir også bilen et særpreg og et utpreget sportslig uttrykk.
Foran finner vi den karakteristiske Audi Singleframe-grillen med et mer horisontalt design enn på de to e-tron SUV-ene. Øvre halvdel har et deksel lakkert i bilens farge. Overflatestrukturen minner om det typiske heksagonmønsteret kjent fra grillen på Audi RS-modellene. En målrettet luftstrøm rundt karosseriet og store luftinntak foran kjøler effektivt ned komponentene, batteriet og bremsene. Panseret er inspirert av Audis to siste konseptbiler, AI:CON og PB18 e-tron. Det er utformet for å lede luftstrømmen rundt karosseriet og dermed redusere uønsket virvling.
Det pilformede frontpartiet fremhever også Matrix LED-hovedlyktene med laserfjernlys, og understreker det dynamiske designet til Audi e-tron GT concept. De animerte lysene, som vi kjenner fra Audis Visions-biler, ønsker føreren velkommen med en kort lyssekvens. Lysbølgen som strekker seg horisontalt, er en ny visuell signatur som kommer i de serieproduserte modellene i fremtiden.
Et lysbånd strekker seg over hekken og ender opp i baklyktene som kjegleformede LED-segmenter. Denne signaturen forbinder e-tron GT med den serieproduserte e-tron-SUV-en, og gjør at begge straks gjenkjennes som elbiler fra Audi.
Den nye lakkfargen kinetic dust – en varm, mørk farge som ligner titan – er både kompleks og elegant. Avhengig av lyset og lysets bevegelse skaper fargen en tydelig kontrast mellom overflatene på bilen. Matte aluminiumselementer i varme toner på vinduslistene og felgene understreker denne effekten.
Bærekraftig og moderne kupé
Fire dører og en akselavstand på 2,90 meter – kupeen i Audi e-tron GT concept har en rekke nyttige funksjoner og ikke minst et tydelig kvalitetspreg. Alle betjeningselementer vender mot føreren. Midtkonsollen, den store berøringsskjermen og linjen fra dørene og instrumentpanelet rammer inn førerplassen, og dermed er betjeningselementene og infotainmentsystemet ergonomisk plassert rundt føreren. Midtkonsollen og det frittstående kombiinstrumentet virker nesten som om de svever. Lyse farger i den øvre delen av cockpiten og gradvis mørkere farger mot gulvet skaper et inntrykk av mer bredde. Racing-inspirerte sportsseter på begge seteradene sørger for optimal sidestøtte selv ved rask kjøring i svinger.
Både skjermen på det midtre instrumentet og berøringsskjermen over midtkonsollen har svart overflate, og understreker det rommelige og stilrene kupédesignet. Føreren kan velge mellom flere visningsalternativer på skjermene, for eksempel med virtuelle instrumenter, oversiktlige navigasjonskart med informasjon om rekkevidden, og forskjellige funksjonsmenyer i infotainmentsystemet. De styres via berøringsskjermen med såkalt haptisk tilbakemelding.
Med konseptbilen har designerne konsekvent brukt bærekraftige materialer, noe som er en tydelig trend i moderne bildesign. Det brukes ingen animalske produkter – Audi e-tron GT concept har et fullstendig vegansk interiør. Setene og andre overflater i kupéen har elegant kunstskinn. Stoff av resirkulert materiale brukes på seteputene, armlenene og midtkonsollen. Taktrekket og vindusstolpene er trukket i mikrofiber. Selv gulvteppet med lang lugg er i bærekraftig Econyl-garn, som er laget av resirkulerte fiskegarn.
Audi e-tron GT concept har plass til to bagasjerom, takket være elbilens kompakte motorer. Under den store bakluken er det opptil 450 liter bagasjeromsvolum, og under panseret er det ytterligere 100 liter kapasitet.
Ytelse og rekkevidde
Elbilen har en systemeffekt på imponerende 590 hk og drives av permanent magnetiserte synkronmotorer som er montert på for- og bakakselen. Kreftene overføres til veien med quattro firehjulsdrift. Den nye Audi e-tron GT concept er nemlig en fullblods quattro. På lik linje med Audi e-tron SUV og e-tron Sportback, har den en elektrisk quattro hvor det ikke er noen mekanisk kobling mellom for- og bakakselen, som ifølge Audi er deres beste og raskeste quattro-system hittil. Det elektroniske systemet fordeler drivkreftene mellom akslene og mellom venstre og høyre hjul. Det gir optimalt veigrep og bare ønsket mengde hjulspinn.
I fremtiden skal bilen akselerere fra 0 til 100 km/t på ca. 3,5 sekunder, før den kommer opp i 200 km/t på bare litt over 12 sekunder. Topphastigheten er regulert til 240 km/t.
Rekkevidden for concept-bilen er oppgitt til over 400 kilometer, beregnet etter WLTP-standarden. Kreftene kommer fra et litiumionbatteri med et energiinnhold på over 90 kWh. Det flate batteriet er montert under gulvet mellom for- og bakakselen. Resultatet er et ekstremt lavt tyngdepunkt, som kan sammenlignes med tyngdepunktet i en Audi R8, og svært dynamiske kjøreegenskaper. Sammen med firehjulsstyringen gir dette smidig og presis kjøring med fremragende retningsstabilitet.
Regenereringssystemet øker rekkevidden med opptil 30 prosent på Audis elbiler, også på Audi e-tron GT concept. Begge elektromotorene og det integrerte elektrohydrauliske bremsesystemet er involvert i regenereringen. Det brukes ulike regenereringsmoduser; manuell regenerering ved frikobling ved hjelp av girhendlene på rattet, automatisk regenerering ved frikobling via den prediktive effektassistenten, og gjenvinning av bremseenergi med jevn overgang mellom elektrisk og hydraulisk fartsreduksjon. Opptil 0,3 g regenererer Audi e-tron GT concept energien kun via elektromotorene, uten å bruke den vanlige bremsen. Det dekker mer enn 90 prosent av alle nedbremsinger.
Raskere lading med 800-volts ladesystem
Batteriet i Audi e-tron GT concept kan lades hjemme med en 11 kW om bord-lader ved normal-lading (AC). Da kan man fullade Audi e-tron GT concept enkelt over natten. Lading på en hurtiglader vil gå vesentlig raskere, takket været bilens 800-volts ladesystem. Det gir betydelig kortere ladetid enn tradisjonelle systemer som er i bruk i dag. Dermed tar det rundt 20 minutter å lade opp batteriet til 80 prosent, noe som gir en rekkevidde (WLTP) på over 320 kilometer. e-tron GT concept kan imidlertid også lades på ladestasjoner med lavere spenning, slik at føreren har tilgang til hele ladenettverket.
Merk at informasjonen omhandler konseptbilen. Forskjellene mellom konseptbilen og den produksjonsklare modellen er foreløpig ikke offentliggjort. Dette vil oppdateres så snart denne informasjonen foreligger.